Катя и Здравко от „Ритон“:

31.08.2011 11:55   0   10853  

Влезте във Вашия профил за да ползвате тази функция.
Ако нямате профил, направете си тук

Автор: Звездомира Мастагаркова, в. "Всеки ден"

Катя и Здравко от „Ритон“:

След дълги години по бляскавите сцени днес Катя и Здравко имат повод за равносметка. Първият им албум излиза преди 30 години и бележи началото на знаменита кариера не само в България, но и в чужбина. Въпреки кризата двамата и в момента творят усилено, но признават, че се отдават само на стойностни проекти и правят концерти, когато имат какво да изпеят. Не са престанали да се интересуват от обществения живот и имат какво да кажат за чалгата, бързата слава и опростачването на народа. Пред „Всеки ден” разкриват и откъде са парите им, какво ги сплотява и кои са най-трудните им моменти през годините.

Катя, напоследък се наложи като някаква мода да си спомняме с носталгия за миналото. Вие подвластни ли сте на тази тенденция и какво ни натъжава от първите ви години на сцената?

Здравко: Обикновено с времето избледняват неприятните спомени и остават само приказните преживявания. Именно те предизвикват носталгия по миналото. До такава степен бяхме заредени с амбиция и стремеж за реализация, че нищо не беше в състояние да ни натъжи, напротив, всички спънки ни насърчаваха повече и повече!

Катя: Красивите спомени, макар и носталгични, по-скоро ни зареждат с енергия за настоящето и бъдещето. Радостта в първите години пък беше породена от самото стъпване на професионална сцена. А най-тъжното днес е осъзнаването, че колкото и големи да са амбициите ти, малкият пазар има определен таван на развитие.

Разкажете някоя интересна случка.

Катя: Имаме толкова много интересни случки,че ако ги разкажем всички,трябва да ни отделите няколко поредни броя.

Здравко: Имаме интересни случки даже и с Васа Ганчева (смее се). Но предпочитам да разкажа друга. На турне сме в Русия. Групата с вокалистката, балета и актьорите правят половинчасова подгряваща серия преди нашето излизане. След първия концерт вокалистката се разболява и си губи гласа. Настава паника! Кой да изпее песните й?!

Решението е едно: Катя пее нейните песни зад кулисите, а тя с изключен микрофон само си отваря устата, танцувайки с балета на сцената. Помогнаха ни огромните зали с по 7000 места и с обширни сцени, където публиката е достатъчно далеч, за да забележи нещо подобно.

Катя: Дотук добре, но последваха десетина успешни концерта и на вокалистката, макар и вече излекувана, започна май да й харесва (смее се).

Вие продължавахте да творите и в годините на така наречения преход и не се отказахте от сцената. Работите ли и по нещо ново сега?

Катя: Нищо не може да ни накара да се откажем от нещо, което ни прави щастливи. Работя по музиката за нова песен, но още е в начален вариант.

Здравко: Тъй като следващата година е юбилейна за нас, имаме планове, но нека не говорим предварително, не е в стила ни.

Трудно ли е в днешно време да се прави музика?

Катя: Трудно се прави хубава музика!

Здравко: По-трудно е обаче хубавата музика да се реализира предвид изместването на стойностите в последните години. Политиката на радиата и някои телевизии би трябвало да е национално по-отговорна и прецизна относно излъчваната музика, предвид голямата опасност от национално обезличаване и трайно опростачване на няколко поколения българи! Да се ограничи тази сърбизация и ориенталщина, агресивно промиваща мозъци.

Ако сега трябва да стартирате кариерата си, на какво звучене и песни бихте заложили и пак ли щяхте да сте дует?

Катя: На същия стил, разбира се. За радост вкусът ни почти винаги съвпада с този на публиката! А за дуета, не може да ти липсва нещо, което не си имал. Откак се помня, все сме си дует.

Здравко: Звученето не трябва да е подражателно, а уникално за всеки изпълнител. Дует сме и сме мнооого женени (смее се).

Кой е най-добрият ви приятел сред българските ви колеги? Възможно ли е въобще приятелство в шоубизнеса?

Здравко: Възможно е. Ние имаме много приятели от нашия бранш, с които често се събираме, но най-много се виждаме с Криси и Мишо Белчеви.

Много близки сте с Филип Киркоров. Какво крепи дългогодишната ви дружба?

Здравко: Тъкмо в началото си казах: сигурно този път няма да ни питат за Филип (смее се). Но уви! Имаме пълно съвпадение в житейските и професионалните критерии. Между нас вече повече от тридесет години трайно и непоклатимо се е настанило доверието!

Катя: Истински приятел. За добро или лошо, той е един от първите, с които споделяме. Понякога си мисля за нещо, което трябва да му кажа, звъня му и чувам: „Не може да бъде, тъкмо мислех да ти звънна.” Явно имаме и телепатична връзка…

Често се спекулира с вашето приятелство с него. Вярно ли е, че той често ви кани да пеете в Русия и благодарение на него сте натрупали състояние?

Катя: Оооо! Такова „състояние” не може да се натрупа благодарение само на един човек, пък бил той и Филип Киркоров…

Здравко: Имаме участия в Русия, но не само благодарение на него. Филип все още мечтаеше като порасне, да стане голям илюзионист, когато ние с нашия оркестър, балет и светлинно шоу като част от ежегодните ни турнета в Русия имахме 8 поредни представления в 10-хилядната зала „Динамо” в Москва, където той на всички концерти със свои съученици седеше на първия ред и попиваше всичко. И до ден днешен знае всичките ни песни наизуст… Ние вече бяхме много популярни там. Доста участия, разбира се, дължим и на него. Едно от най-мащабните беше двумесечният предизборен тур на Елцин заедно с най-големите руски звезди. Концертите бяха само по стадиони. Пътувахме с два самолета и комплиментът за нас беше, че сме единствените чужденци.

Пътували сте много и сте имали възможност да напуснете България. Защо не го направихте?

Здравко: Имали сме безброй възможности, защото сме обиколили света благодарение на професията си и сме получавали безброй оферти, но и двамата сме родолюбци и дори през ум не ни е минавало да го направим.

Катя: Но това, което става в страната ни в последните десетина-двадесет години, ме кара да се замислям дали не сме сбъркали…

Изпитвали ли сте някога разочарование от публиката и въобще от обществото в България?

Здравко: Ако се чувстваш разочарован и неразбран от публиката, по-добре се откажи от тази професия,защото без публика ще си пееш само вкъщи и по БГ радио (смее се).

През последната година данъчните власти следят под лупа приходите на изпълнителите. Вие как се отчитате и имате ли проблеми?

Здравко: Още в първите години на демократичните промени освен пеенето започнахме и търговски бизнес. Имахме няколко магазина, които работеха много добре и изискваха сериозно счетоводство, така че отчетността при нас датира много отдавна.

Възможно ли е приходите на певците да се декларират напълно? Има ли случаи, в които заведения или организатори на събития не могат да ви издадат документ?

Здравко: Извинявайте, тук ще ви поправя - когато ни плащат, обикновено ние издаваме документ (фактура). Понякога не искат документ, но Катя като се заинати и като тропне с крак и отсече: „Няма да изляза на сцената, докато не ви издам фактура с касов бон”!

Скандална е и темата с пенсиите и осигуровките на изпълнителите, голяма част от които се оказаха без стаж за периода преди 1989 г. Макар да сте далеч от пенсионна възраст, вие потърпевши ли сте от липсата на осигуровки?

Катя: Потърпевши сме всички изпълнители и групи, които бяхме на щат към Държавно обединение „Музика”. Нашият трудов стаж към това ведомство е десет години

Здравко: Първо казаха, че е изгорял архивът. След това се намери, но се оказа, че сме плащали данъци, но не и за пенсия. Това е абсолютно невярно, защото е всеизвестно, че по времето на соца пенсионното осигуряване беше задължително и никой не ни питаше искаме или не да плащаме този данък. Просто държавата си го удържаше от приходите ни. Позволявам си да бъда по-обстоятелствен по тази тема, защото голяма част от обществото се настрои негативно спрямо колегите, които повдигнаха въпроса за пенсиите на музикалната гилдия.

Имали ли сте проблеми със здравната система в България?

Не, защото сме здравно осигурени.

От какво сте боледували най-тежко?

Катя: Слава Богу от нищо и до момента не съм ползвала здравните си осигуровки.

Здравко: Аз съм ги ползвал веднъж миналата година, когато на път за концерт през лятото изядох сандвич от хладилната витрина на известна верига бензиностанции и получих хранително отравяне.

Имате ли неприятен случай с медийни слухове? Повлияват ли на отношенията ви?

Здравко: Свикнали сме с всякакви слухове. Какво ли не се написа, свикнахме да се абстрахираме, а и хората за толкова години си имат изградено мнение за нас и едва ли на лъжлив слух ще повярват.

Катя: На нашите отношения не могат да повлияят никакви слухове и клюки. Може да засегнат някой друг, ако е замесен в интрижката.

Коя е била най-голямата трудност във вашата връзка? Какво бихте променили в отношенията си, ако имате втори шанс?

Здравко: Трудностите, съпътстващи една връзка, обединяваща професионален и личен живот в едно, са безброй. За да издържи връзката, рецептата е поглед в една посока, взаимоуважение и разумен компромис.

Катя: Ако ми се удаде втори шанс, тогава ще си помисля...

Как се поддържа добър имидж като вашия?

Катя: Първо благодаря за оценката! Добрият имидж е комплекс от много неща: приятен външен вид, съзвучен с модните тенденции, съобразяване с общоприетите норми на поведение в обществото, изразена гражданска позиция, убедеността,че си модел за подражание на много хора, уважение и неподценяване на публиката и много други.

Здравко: Категорично отричам някои твърдения, че скандалният имидж е в основата на успеха, които са възприети в последно време. Той е гаранция за бърза популярност и поредното пръкнало се недоразумение, популярно с това, че е известно. Лошото е, че по този начин се промива мозъкът на голяма част от хората, че този, който си показва дебелия задник или пластмасовите цици през ден по телевизиите, е еднакво стойностен с този, който е постигнал популярността си чрез творчеството си!

Широко се коментират в медиите финансовите ви възможности. Дори често се споменава, че сте сред най-богатите изпълнители. Вярно ли е това?

Здравко: Не съм чувал такива коментари, но ако е така, съм силно поласкан. Може би Катя знае по-добре, тъй като тя управлява нашите финанси…

Катя: Зависи от гледната точка. Богатството за едни са джобни пари за други.

Трудно ли построихте къщата? Кое е любимото ви място в нея?

Здравко: Всичко започна с подарък за един рожден ден на Катя. Нашият приятел архитектът Борислав Богданов ни подари проектите за нова къща … и тръгна като на кино. Дори не очаквахме, че ще е толкова лесно и бързо. Радваме се,че дългогодишната инвестиция в името Ритон ни донесе толкова дивиденти. Благодарим на всички, които ни помогнаха безвъзмездно.

Катя: Всичко ни е скъпо и любимо, защото е съобразено с нашия вкус и е изпълнено с много обич!

Щастливи ли сте и какво ви липсва в моментите, когато не се чувствате добре?

Здравко: Доволни сме от постигнатото през годините, но се въздържам да кажа, че сме щастливи, защото според мен, за да си истински щастлив, би трябвало обществото, към което принадлежиш, да е относително задоволено и спокойно. За жалост у нас не е така. Във въздуха витае несигурност! Всекидневно срещаш все повече намръщени,обидени и отчаяни от живота хора.

Катя: А ако за миг се почувстваш щастлив, поредната порция новини веднага те връща в действителността.


Вашето име:
Коментар:
Изберете аватар:

Без аватар


Публикувай
КОМЕНТАРИ добави коментар
Вашето име:
Коментар:
Изберете аватар:

Без аватар


Публикувай
ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
реклама
реклама

Материалите във www.vsekiden.com са авторски. При цитиране на части от текстове и при използване на цели текстове позоваването е задължително.

Copyright © 2002 - 2013 Vsekiden.com Всички права запазени.