Олигархът Огнян Донев живее в Белия дом на съдия Пенгезов

18.11.2011 09:04   0   76995  

Влезте във Вашия профил за да ползвате тази функция.
Ако нямате профил, направете си тук

Автор: Vsekiden.com

Олигархът Огнян Донев живее в Белия дом на съдия Пенгезов

Олигархът Огнян Донев, който контролира бизнеса с лекарства у нас чрез „Софарма” и заедно със съдружника си Любомир Павлов–Пъпката превзе с шашма вестниците „Труд” и „24 часа”, се оказа свързан по безспорен начин със скандалния съдия Веселин Пенгезов.

Източници на „Всеки ден” разкриха пред вестника, че от няколко месеца мултимилионерът живее във фамозния палат, известен като Белия дом, заедно с бизнесмена Венцислав Стоев и дъщерята на съдията Пенгезов. Самият Донев признава, че обитава тази къща в интервю за радио К2, излъчено миналата седмица.

Вчера оглавяваният от Веселин Пенгезов Софийски апелативен съд (САС) взе скандално решение по казуса със собствеността на „Труд” и „24 часа”. Въпреки очевидните разминавания медийната група бе върната на тандема Донев - Павлов, а съдружниците Христо Грозев, Даниел Руц и Карл фон Хабсбург бяха отстранени.

На практика Пенгезов отсъди в полза на съквартиранта си Огнян Донев – повече от ясен конфликт на интереси. Ден по-рано олигархът намекна на заседание на Съюза на издателите, че „до дни се чака съдебно решение, което няма да е в полза на опонентите ми”.

Споменатият Венцислав Стоев пък нашумя покрай проверките на НАП миналата есен с невероятната си къща – огромен дворец край Панчарево, оприличена от медиите на Белия дом. Разбра се, че в нея живееше фамилията на висшия и безгрешен според ВАС магистрат Веселин Пенгезов. През последните месеци обаче звезди от съседния до палата затворен комплекс „Маунтин Вю”, обитаван от Мая Илиева, Наталия Симеонова, Димитър Рачков и Мария Игнатова, разказаха, че забелязвали в „мавзолея”, както те пък го наричат, да се шири Огнян Донев.

Всъщност Донев живее заедно с висшия съдия Пенгезов, който разреши в негова полза скандалното дело за собствеността на медийната група, издаваща „Труд” и „24 часа”. Каква е особената връзка между тези господа, показва проверка на „Всеки ден”. Венцислав Симеонов Стоев е равностоен съдружник във възловите дружества, които обикновено се приемат за Доневи. Историята започва още от „Унифарм”, което по времето на Софиянски купува „Софарма” по един доста интригуващ начин. Равностоен на Донев партньор е в „Телекомплект” – възловият акционер в мегакомпанията „Софарма”.

По същия начин стоят нещата в „Софарма билдингс”. Човекът, който по професия е адвокат, участва и в управлението на враждебно превзетите от групата на Донев „Доверие обединен холдинг” и „Индустриален холдинг Доверие”. Най-забавната му титла е „Рицар на виното“ към някакъв европейски орден, регистриран и у нас. Що за рицар може да е човек като Донев, може сами да си отговорите.

Едно изказване по време на събранието на Съюза на издателите миналата вечер от издигналия се чак в облаците Огнян Донев неволно предизвика и друга връзка – със Софийския апелативен съд: „До дни ще има едно решение на съда, което няма да се хареса на някой тук, но той винаги обжалва – нека да обжалва”. Интересно е откъде олигархът знае предварително какво решение ще вземе съдът.

„В едно интервю преди година с Пенгезов стана ясно, че той е в близки социални и икономически отношения с Венцислав Стоев. Той от своя страна е в много пряка икономическа връзка с дружествата, свързани с Павлов. Стоев е човекът, в чиято фирма работеше дъщерята на Пенгезов. Смятам, че има пряка заинтересованост за резултата от делото. Още повече Пенгезов призна, че живее у Стоев", заяви Христо Грозев. Той е именно човекът, визиран от съдружника му Донев в пресгрупата, която издава „24 часа” и „Труд”.

Споменатият в неговото изказване Пенгезов не е някой друг, а върнатият на бял кон след подготвени 700 000 евро подкуп председател на Софийския апелативен съд. Е, как няма да знае Донев какво решение ще вземе съдът на най-добрия приятел на своя съдружник и също добър приятел Венцислав Стоев.

И сега идва и връзката с Общинска банка. Венцислав Стоев по съвместителство е шеф и на „Средец” АД. Това е едно от умело приватизираните от бандата на Софиянски някогашни общински дружества. Стъпките на танца са известни от схемата „Софийски имоти” из Доневата програма както сам олигархът Огнян я нарича гордо, когато обяснява как му работи бизнесът пред деловите издания.

Първата стъпка е създаване на РМД, оглавено от човек, който по идея не е вътрешен за дружеството. Втората стъпка е приватизация на занижени цени, защото се предполага, че фирмата отива в ръцете на трудовия колектив. Третата стъпка е участие с малък дял в приватизацията на Общинска банка. Четвъртата е продаване на тези акции – по номинал, разбирате ли, на фирми от обръча на друг олигарх – Христо Ковачки. Петата стъпка е производство на милионери.

Сред народа подобни на веригата, която описахме, ги сравняват със свински черва по навързване. Все пак става дума за изискани хора и ще ги определим като перлите на бисерна огърлица. В задачата се пита кога държавата и най-вече прокуратурата и съдебната власт ще вземат първо отношение, а после и ще извършат съответните действия за разбиване на така оформения Октопод. Който, апропо, е в близки приятелски отношения с Алексей Петров – таткото на другия „Октопод”, който вече влезе в съда.


Вашето име:
Коментар:
Изберете аватар:

Без аватар


Публикувай
КОМЕНТАРИ добави коментар
Вашето име:
Коментар:
Изберете аватар:

Без аватар


Публикувай
ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
реклама
реклама

Материалите във www.vsekiden.com са авторски. При цитиране на части от текстове и при използване на цели текстове позоваването е задължително.

Copyright © 2002 - 2013 Vsekiden.com Всички права запазени.