Местят Историческия музей в ЦУМ

26.09.2012 16:09   2   8340  

Влезте във Вашия профил за да ползвате тази функция.
Ако нямате профил, направете си тук

Автор: Vsekiden.com

Георги Гергов отстъпва търговския център на държавата

Местят Историческия музей в ЦУМ

Националният исторически музей (НИМ) ще се премести в сградата на ЦУМ, обяви министърът на културата Вежди Рашидов в сряда. Той взе участие в "първата копка" от изграждането на Музея за изящно изкуство или така наречения Български Лувър.

Рашидов припомни, че след като бил "изгонен" от Съдебната палата НИМ отишъл в резиденция „Бояна", която била единственото възможно място за приютяването му.

Още преди  10 години шефът на Историческия музей Божидар Димитров лансира идеята експозициите да бъдат приютени в търговския център.

Преговорите със собственика на ЦУМ Георги Гергов се водят от Вежди Рашидов и са към своя финал, стана ясно от думите на министъра на културата. Той обясни, че ще се намери вариант за защита както на интересите на държавата, така и на частния собственик. Според една от идеите Гергов е склонил да се раздели с ЦУМ заради големите загуби на гиганта, но в замяна ще придобие изцяло апетитния Пловдивски панаир.

Така НИМ ще се върне в центъра на столицата и ще влезе в карето от забележителности на София. Ако планираното преместване се реализира, София ще стане най-красивият европейски град, смята министърът. Затова и Рашидов е готов да предложи центъра на столицата ни да влезе в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство.

 

 


Вашето име:
Коментар:
Изберете аватар:

Без аватар


Публикувай
КОМЕНТАРИ добави коментар
Вашето име:
Коментар:
Изберете аватар:

Без аватар


Публикувай

Димитър Борисов

Това е най-подходящо място за музей и най добре може да бъде охранявано.

26.09.2015 18:40:56

Айсберга

Eее, най-после,въпреки,че аз бях първия който го предложи и то тук.Но как така безшумно ЦУМ стана частна собственост и то на комунист и той сега да го подарява на народа?Кой продължава неспирно да се гаври с нас?Първо ЦУМ е построен върху земя,която беше частна собственост. Има стари снимки на които се вижда какво е имало на мястото на ЦУМ,"Партийния дом",Министерския съвет,Президентството и хотел Шератон.

29.12.2012 18:10:15

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
реклама
реклама

Материалите във www.vsekiden.com са авторски. При цитиране на части от текстове и при използване на цели текстове позоваването е задължително.

Copyright © 2002 - 2013 Vsekiden.com Всички права запазени.