Богомил Манчев: Костов е малко черно човече от Марс

28.09.2012 08:30   26   56685  

Влезте във Вашия профил за да ползвате тази функция.
Ако нямате профил, направете си тук

Автор: Деси Боцева

Богомил Манчев: Костов е малко черно човече от Марс

Богомил Манчев е емблематична фигура в българския едър бизнес и енергетиката. Роден е в София през 1957 г. През 1985 г. се дипломира като магистър в катедра „Топло- и ядрена енергетика" на Енергомашиностроителния факултет на Техническия университет - София. След дипломирането си постъпва на работа в оперативното звено на „АЕЦ Козлодуй". От 1988 до 1992 г. работи като научен сътрудник в БАН. До 2002 г. е управител на „Риск инженеринг". След преобразуването му в акционерно дружество Манчев заема поста изпълнителен директор. В същото време е и председател на Българския атомен форум „Булатом". Потърсихме Богомил Манчев във връзка с рестарта на АЕЦ „Белене", американския инвеститор, който поиска проекта, и бъдещето на централата. Самият Манчев пък чрез „Риск инженеринг" е подизпълнител на „Белене".

Г-н Манчев, проектът АЕЦ „Белене" беше прекратен скоро. Изненадващо ли е това, че сега той е на път да бъде възобновен?

Няма нищо изненадващо. Аз казах отдавна, че извън това, което се случва около проекта, той си остава търговски продукт. Един продукт, когато е смислен, за него винаги ще има интерес и ще бъде реализиран. В полза на държавата е това да се случи. Ние се намираме точно в тази фаза - появил се е някой, който известно време е разсъждавал върху проекта, търсел е реализации, недостатъци, възможности и след това е преценил, че той може да инвестира в него. След като държавата се е отказала от проекта, инвеститорът е изявил желание да го купи. Първата стъпка вече беше направена. Представители на американския консорциум се появиха пред българската общност, казаха кои са и какви са им намеренията. Основният акционер в консорциума е инвестиционният фонд „Куантум груп". Всъщност това е финансовият инвеститор. Този фонд създава проектната компания „Глобал пауър консорциум", в която ще участват и други компании, които ще изградят „Белене". „Куантум груп" е създаден през 2004 г., със седалище в Ню Йорк. Това е един от най-големите инвестиционни фондове в Америка с 40 млрд. долара инвестиции за 2011 г.

Според лидера на ДСБ Иван Костов инвеститорът е съмнителен и водените в момента преговори са преговори с НЛО.

Г-н Костов е малко черно човече, паднало от Марс. Инвеститорът не е съмнителен, тук говорим за голяма стабилна компания, която поема конкретни ангажименти. Няма нормален човек на Земята, който ще се захване с такъв голям и скъп проект, ако не е сигурен, че той има бъдеще. Така че е време да се спре с манипулациите.

Компанията чисто американска ли е?

Компанията е 100% американска. Капиталите са американски и собствениците са американци. Разбира се, нашата държава има опция да остане с дял в проекта, стига да поиска това. Но мажоритарният собственик ще са американците. Те казаха открито: „Дошли сме да купим проекта. Ако държавата иска, може да има дял в него." Важното е, че всички въпроси, които касаеха лицензирането, са решени. Няма нито един останал въпрос. Интересът на американците е повече от ясен. Казвал съм  многократно, че проектът има своята икономическа целесъобразност. Защо не е направен досега, е въпрос към други хора, не към мен.

Какво точно ще направи този консорциум?

Консорциумът прави всичко от начало до край - купува и реализира изцяло проекта. Инвеститорът купува проектната компания с нейните активи и пасиви, подготвя изграждането и започва реализация, като трябва да покрие всичките изисквания.

Американците ще платят на Русия направеното оборудване. Това означава ли, че искът от страна на Москва към България ще бъде отменен?

Това е една от целите. При първите разговори стана ясно, че ако българската страна се съгласи консорциумът да реализира този проект, той е готов да реши с „Атомстройекспорт" всички арбитражни въпроси.

По какъв начин вашата фирма „Риск инженеринг" ще участва в проекта „Белене"?

Ние оставаме подизпълнител. Фирмата ще е архитект-инженер към американската компания. Работата ни е да осъществяваме контрол на техническата част на проекта и да следим за грешки и неизправности.

Последната обявена цена на „Белене" беше 10 млрд. евро. Такава ли цена ще платят американците?

Сумата от 10 млрд. евро не е вярна, но това е друга тема. За нас няма никакво значение те колко ще платят.

Ако проектът е изцяло частен, как ще се регулират цените на тока? Няма ли опасност от прекомерно поскъпване?

Цената на тока не бива да ни притеснява. Американците няма да сключат с държавата договор за изкупуване на енергията. Тоест произведеното ще бъде пуснато на свободния пазар - той може да е много скъп, може да е много евтин, това е риск. Как ще реализира произведената енергия, си остава проблем на консорциума. Но това не е нещо ново. Никога по проекта „Белене" не е имало условие НЕК да изкупува енергията. Така че пак казвам, рискът си остава за инвеститора. Хубавото е, че вече има някой, който иска да поеме този риск. В крайна сметка държавата също може да си остави дял, това тя трябва да реши.

В настоящата ситуация има ли нужда от референдум за „Белене", който бе поискан от БСП?

Не виждам смисъл от референдум. Такъв не е нужен, при положение че проблемите са решени. Трябва да се знае, че инвеститорът ще поеме разходите, които НЕК е направила до момента по „Белене". Тоест държавните разходи по проекта излизат на нула, все едно никога не са правени. Единственото, което американците не са длъжни да плащат, е поддържането на площадката на централата през цялото това време. Те нямат отношение по този въпрос. Държавните разходи ще бъдат покрити, искът от Русия ще бъде прекратен и кредитното и финансовото състояние на проекта ще бъдат блестящи. Това е резултатът, който ще се получи. Държавата ще има на територията си нова атомна централа. На място ще работят 11 000 души, а в целия процес ще бъдат заети 50 000 души. 2 млрд. евро ще спечелят български компании за изработка на цимент, стомана, храна, облекла и др. Освен това държавата ще си получава преките данъци от компанията.

Това, че започва „Белене", ще попречи ли на реализацията на 7-ми блок на „Козлодуй"?

Те са два различни проекта и не бива да се противопоставят. Докато „Белене" беше спрян, идеята за 7-ми блок беше много добра. Сега имаме големия шанс и двата проекта да станат - единият - държавен, другият - частен. Ако се стигне до обява и избор на технология и инвеститор, проектът за нов блок на сегашната централа има право да съществува. Проблемът е обаче, че предстои да се извърви много дълъг период от време, за да се реализира този проект. Всичките лицензи, трябва да има ОВОС, трябва да има публични защити у нас и в Румъния. Докато минат всички тези неща и се обяви международен търг за избор първо на инвеститор и после на технология. Целият процес до стартиране на новия блок ще отнеме около 15 години. Това означава, че той може да тръгне едва през 2027 г.

 

 


Вашето име:
Коментар:
Изберете аватар:

Без аватар


Публикувай
КОМЕНТАРИ добави коментар
Вашето име:
Коментар:
Изберете аватар:

Без аватар


Публикувай

strandjata

Buzkite leko za4erveni, pogleda bliasqk, vratovrqzkata leko razhlabena( a be kakvo triabva da vi kazvam, daite paretate i si traite), himikalkata ia dqrja na obratno za6toto si pi6a s Gos**d !!

29.12.2012 18:10:15

strandjata

I toia e na niakolko rakii o6te ot na4aloto na deniat !!!!

29.12.2012 18:10:15

Sin

Най-малкото - те възнамерявали да не дадат повече от 10 млрд €. Което в прав текст означава, че ще се строи и ще се използва най-най-евтиното от всичко възможно, без съмнение в нарушение на куп норми за използване на ядрената енергия. Като имаме предвид корупционната обстановка в България, това ще е невиждан корупционен потоп за страната - реактори тип Москвич, строени и монтирани по китайски. Мерси, тъпако. Отивай при Путин и строй на тяхна територия каквото си пожелаеш.

29.12.2012 18:10:15

strandjata

"Казвал съм многократно, че проектът има своята икономическа целесъобразност. Защо не е направен досега, е въпрос към други хора, не към мен." Kak edna dqrjava ne moje da se sporazumee s Tovari6 PUTin a tozi 4ovek moje, mnogo e iak !!! "Самият Манчев пък чрез „Риск инженеринг" е подизпълнител на „Белене" ". Na koe BELENE - na tova koeto ne e podpisano i ne e sertifitzirano ???

29.12.2012 18:10:15

Мислител

Снощи превъртайки каналите на телевизията случайно попаднах на интервю на Сашо Диков с въпросния "бизнесмен" Манчев и двама представители на "американския инвеститор". Бяха индийци или пакистанци на вид. След като не можаха да убедят дори един Сашо Диков в намеренията си не зная как ще убедят държавата да им подпише меморандум за намерения. Толкова фалшива история, че чак е срамота да ни взимат за златни рибки.

29.12.2012 18:10:15

Ясен Свиленов

А този от 100 км мирише на комуняга (гадно)

29.12.2012 18:10:15

Ники

А ти кой си бе ,продаваш ток и квотата ти свършва, няма ток,с Кадиев и Овчаров ще се избиете за ток Много бързаш да станеш мултимилионер

29.12.2012 18:10:15

Гергьовденче

Тази вечер ще се излъчва филмът "Иван Костов и малките марсианчета".

29.12.2012 18:10:15

strandjata

Da darji6 pisalkata na obratno, tova govori 6to za bisnesmen e ???? Ina4e e izliskan ot vsiakqde - 4asovnik koito go kara da nakutzva kato hodi do POZITANO, i manikura e perfekten. Tova sa oligarsite v BG!!!!! Dali ne e ot milionerite s kufar4etata??????

29.12.2012 18:10:15

лъжи на едро

На място ще работят 11 000 души, а в целия процес ще бъдат заети 50 000 души. Вижте как се лъже на едро. Обикновения читател ще си помисли че ще се открие ПОСТОЯННА РАБОТА за 11000 души, само че това не е вярно въобще. А числото 50 000 също нищо не означава. Например може да означава работа на 50 000 души само за 1 ден или 1 седмица и после пак без работа. Егати лъжите.

29.12.2012 18:10:15

гражданин

Таварищ Манчев, вие сте самонадеян, нафукан, нагло нахален човек. Не след дълго време може да се озовете в някой руски лагер, където ще изгниете. Тогава, там какви ли ще ги разправяте?!

29.12.2012 18:10:15

Костовачко заврътката

Работата пада от небето , виж и атома ти държи . Виждаш Путин се задава , а наш Костов яко се вцепени ........ Оуееееееее Оуееееее

29.12.2012 18:10:15

arhar

А този на снимката и Гоце да не са от Сириус ?

29.12.2012 18:10:15

Иван

Абе този много се поти, при неудобни въпроси. Щял да докаже първия си милион, то се знае от държавните Козлодуй и Белене. Но е и малко луд, представете си инвеститор вложил 10 или 9 милиарда евра, 500 милиона евра постоянни разходи и да чака на свободния пазар. Това е по акъла и интересите само на Русия, а тези интереси са в сърцата на не малко родоотстъпници! Тези пари ще ги платим ние, като спрат газа ще се топлим на техния ток, разумеш Бат Бойка?

29.12.2012 18:10:15

V

Този е хищно червено човече изстреляно от Русия. Каква ли комисионна са му обещали "чистите" американци? След като всичко около марсианските американци е кристално ясно, защо правителството иска официална информация. Защо за 7-ми блок са нужни 25 години, а Гьолът ще стане вдругиден? То бива лакомия, бива, но когато става дума за атомна централа, трябва да се озапти. Ако не може сам, даго озаптят!

29.12.2012 18:10:15

Гергьовския змей

Богомил Манчев е дал блестящо определиние за наглеца Иван Костов!

29.12.2012 18:10:15

ех

Ех да може 50 милиарда да влязат в хазната Викторе.Бихме били Швейцария на Балканите пак .Тъкмо ще забравим как Иван Костов открадна 30 милиарда .

29.12.2012 18:10:15

Само така другари

Този другар е обърнал химикалката наопаки от бързане

29.12.2012 18:10:15

Богомил Манчев - син

Забравих: Долу Костов, искаме си Царя! Поздравления за премиер Борисов! Един истински съратник и продължител на идеите на Н.В. Цар Симеон Втори Сакскобургготски! Премиер Борисов - с мъдрост и визия за утрешния ден!

29.12.2012 18:10:15

Богомил Манчев

АЛЕКСАНДЪР МОРФОВ в разговор с Диляна Димитрова. “Труд”, 26.11.2010 - Да не би да сте приятел с премиера, който аплодира Вашия спектакъл “Хъшове” , после Ви поздрави и зад кулисите? - Не, премиерът за мен е ниско интелигентен охранител, който по стечение на обстоятелства стана премиер на България. Което ми е малко неудобно за българския народ, но е факт. Често си мисля,че не съм част от този народ. Хората, които вършат цялата тази свинщина наоколо , не са моят народ. Същият той, който си хвърля боклуците от балкона и слуша чалга, си избра този премиер. Но нямам друг избор, освен да го търпя, защото мнозинството го е определило за такъв.

29.12.2012 18:10:15

ех

Мразим го Костов, щото работеше яко и смени парите бързо, и аз от милионер останах с няколко стотачки тогаз. Ако беше дадено на негово величество да сменя парите с неговите безумно бавни действия и досега да съм щастлив милионер, долу Костов, искаме си царя.

29.12.2012 18:10:15

Гергьовденче

Кеворкян, един обикновен агент на ДС (на кого ли му пука това?) е активиран за предстоящите избори. Нека да е БОЙКО! Нека. Пазачът на Тодор Живков и Симеон Сакскобурготски – една кулминация на най-необразован, най-неподготвен, най-некомпетентен и най-невъзНаглата и безпаметна некадърност на това управление ще ни излезе на всички през носа. Ама яко през носа! И на тези дето гласуваха за тях. И на тези дето спазариха гласа си за ######## И на тези гласували за опонентите. И на тези, които префърцунено си мислят, че наказват някого като не гласуват за никой. Последните са НАЙ-ВИНОВНИ за това, управлението на страната ни да се определя от #################### изборни туристи и асоциални перосонажи. И ако в нацията е останала капка разум, догодина на изборите ще отиде да гласува, при това да гласува за прагматични специалисти с реални дипломи и видима кариера през годините. Аман от харизми, новоизгряващи фокусници и махленски лаладжии хванати на някое кръстовище.питан премиер на България в най-новата й история след 1989 г.

29.12.2012 18:10:15

Гергьовденче

ДОЦЕНТ ДОКТОР Рангел Колев Рангелов не е плагиат, а обикновен преписвач. Какъвто може да бъде всеки елементарен студент. Кой е научен ръководител на ДОЦЕНТ ДОКТОР Рангел Колев Рангелов? Да, доцент Петър Добрев Добрев, бивш декан на МТФ-ТУ-София, вкарал разни некадърници без изпит в ТУ, включително сина на ДОЦЕНТ ДОКТОР Рангел Колев Рангелов. Кои са рецензентите на ДОЦЕНТ ДОКТОР Рангел Колев Рангелов? Не е ли един от тях доцент Радко Радев от ТУ-Варна? А доцент Петър Добрев не е ли рецензент на един мухльо от ТУ-Варна, докторант, ръководен от доцент Радко Радев? Мухльото става доцент, защото доцент Петър Добрев и доцент Радко Радев си имат сделка да направят мухльовците свои сдухани наследници. А къде е тук Професор Супер Доктор Йордан Генов Генов? Той е навсякъде. Включително и в една тоалетна. Следва продължение...

29.12.2012 18:10:15

V

Слушайте гергьовския змей ! Пазете се от Костов Той дърпа конците и на американците и на Путин. Той ще открадне подло 50-те милиарда, може и повече. Той вече открдна 500 милиарда, а ние от милионери станахме просяци. Няма ли бесило за този мръсник. Няма ли честни червени рицари, които да му видят сметката веднаж за винаги, та да млъкнат змейовете!

29.12.2012 18:10:15

Скъсан ляв шушон

"Тоест произведеното ще бъде пуснато на свободния пазар - той може да е много скъп, може да е много евтин, това е риск" Това са най-важните думи на тоя тъпанар, които се отличават от лайната които е наговорил в това интервю. Що приказваш за нещо да бъде реализирано като не знаеш дали ще е евтино или скъпо бе долен, смешен тарикат?! Върви по дяволите гаден плазмодий!

29.12.2012 18:10:15

Скъсан ляв шушон

Богомил Манчев е малко червено човече спуснато от Москва!

29.12.2012 18:10:15

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
реклама
реклама

Материалите във www.vsekiden.com са авторски. При цитиране на части от текстове и при използване на цели текстове позоваването е задължително.

Copyright © 2002 - 2013 Vsekiden.com Всички права запазени.