Статуя на Хитлер във Варшава вбеси евреите

30.12.2012 11:03   0   12443  

Влезте във Вашия профил за да ползвате тази функция.
Ако нямате профил, направете си тук

Автор: Vsekiden.com

Фюрерът се моли в гетото

Статуя на Хитлер във Варшава вбеси евреите
Статуята на молещия се Хитлер във Варшавското гето
  • Статуята на молещия се Хитлер във Варшавското гето
  • Евреи от Варшавското гето са заобиколени от германски войници през 1942 г.
  • Статуята на Хитлер във Варшавското гето вбеси евреите по света

Малка статуя на молещ се Хитлер на италианския художник Маурицио Кателан, наречен "Той" е установена в бившето еврейско гето на Варшава, разкри британския в. "Гардиън". Статуята е там още от ноември, но присъствието бе разкрито едва сега. Тя изобразява как Хитлер се моли, паднал на колене.

Начинанието предизвика възмущение на еврейските организации. "Безсмислена провокация, която оскърбява паметта на евреите, загинали от нацистки ръце" - така Център" Симон Визентал" окачестви деянието. Нейният ръководител Ефраим Зуроф добави, че "що се отнася до евреите, Хитлер се молил само за това те бъдат изтрити от лицето на земята". Именно във Варшавското гето хиляди евреи бяха избити или осъдени на сигурна смърт в концлагерите.

Шефът на Центъра за съвременно изкуство Фабио Кавалучи, който се е наел с установяването на статуята, заяви, че не цели да оскърби паметта на загиналите евреи: "Това е произведение на изкуството, което се опитва да каже, че навсякъде съществува скрито зло", заяви той. Малката статуя на молещия се Хитлер се намира във вътрешен двор и може да се види през дупка в дървена ограда на една от улиците в района. Откакто е там, тя е привлякла огромен брой туристи, отбелязва "Гардиън".


Вашето име:
Коментар:
Изберете аватар:

Без аватар


Публикувай
КОМЕНТАРИ добави коментар
Вашето име:
Коментар:
Изберете аватар:

Без аватар


Публикувай
ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
реклама
реклама

Материалите във www.vsekiden.com са авторски. При цитиране на части от текстове и при използване на цели текстове позоваването е задължително.

Copyright © 2002 - 2013 Vsekiden.com Всички права запазени.