Кому е нужна тъпотията „Падащи звезди"?

28.01.2013 08:03   2   14798  

Влезте във Вашия профил за да ползвате тази функция.
Ако нямате профил, направете си тук

Автор: Алис Крайчева

Творци, не трябваше да убивате чудесната Койна Русева в „Под прикритие", а бездарния Мартин

Кому е нужна тъпотията „Падащи звезди"?

Ужасно, неприятно, тъжно! Съботният ранен следобед напълно отговаряше на това! „Канал 3" и Сашо Диков ни показаха директно всичко случващо се на конгреса на ДПС и, разбира се - опита за покушение! Цялата тази грозна история - тъжна и бедна като нашата действителност, ни порази от екрана.

И докато се осъзнавахме, в следващите минути бяхме залети с грозната помия на злобата и бруталното насилие! Посегателството над Доган отне не повече от 2-3-секунди екранно време, докато побоят - над 4 минути. Ужасяващата гледка на добре отгледаните активисти, които газеха и биеха атентатора, беше, меко казано, нелицеприятна! Тема на психолози и на прокурори е това деяние, но непрекъснатото му излъчване от събота по всички телевизии и телевизийки е тема на СЕМ! Този същият орган глоби БНТ и отстрани Милена Милотинова преди години за далеч по-кратко и невинно деяние, а сега мълчи и се чеше по главата?

Ужасните кадри от побоя се въртят като илюстрация на всевъзможни разговори по темата, но те така доминират, че зрителят почва да се пита кой е мъченикът? Дали е Доган, или пък неговият атентатор? У нас няма мерило или златна среда. Всичко е или по много, или нищо. Е, нека СЕМ да оправдае високите си възнаграждения и се заеме с тази задача, пък и ще си запълват времето, та да не скучаят. . .
Що се касае до отразяването на този неприятен инцидент в деня, то първенството е на ТВ7 и Стойчо Керев. Спокоен, умерен и уверен, той ни даде най-пълен и точен разказ от случилото се.

Но стига тъжни и безнадеждни епизоди, да си дойдем на думата: лошичко и смешничко.
Не знам колко и какви чужди езици знае или не Камен Алипиев или пък дали няма някоя саксонска жилка в произхода си, но интонацията му е отвратителна, превзета и небългарска! Любимецът на ръководителките на БНТ1 с несваляемата си услужлива усмивка разбира и от много спортове. То ски, то баскетбол, то фехтовка - момчето разбира от всичко. Анонсите, които текат с неговия глас, са чудовищно изречени! Но кокетството с интонацията говори за липсата на възможност за жонглиране с фразата, където е майсторството. Е, толкова може момчето!

Утре е тържественият ден - референдумът. И за него ни пропищяха ушите, но нейсе, ще приключи. Питам се дали тъпите смешки, подхвърлени от екрана от едно дебело недоказано артистче, ще подкарат редиците към урните? Тези реклами ми напомнят на нагледните материали от референдума през 1971. Също толкова евтини, пошли и смешни, ама поне тихи!

„Наличието на гащи пречи или помага при симултанния превод? "Това е въпрос смешка, отправен от водещия на „Падащи звезди" Стефан Щерев към Владо Береану. Кому е нужен този поток от тъпота, уж във вид на смешки? Какво е това поредно недоразумение на БНТ1? Шоу в квартална пивница или най-бляскавият спектакъл, както си го наричат родителите му? Ами академиците, дето мъдро журират? Полудоказани жадни за слава люде, държащи да се изявяват независимо къде и как. Абе, Марта, а ти защо си там? Ти поне имаш поле за изява, не се заигравай със суетата!

През този сезон „Денят започва с култура" разнообрази сивотата си с рубриката „Малки истории". Там се показват известни личности не от артистичния бранш с тяхното влечение към културата. Пак там, в последното издание, цъфна Меглена Кунева, за да ни обясни за своите разностранни културни интереси. Нищо лошо, но ми намирисва на безплатна предизборна реклама, която тази госпожа владее съвършено. Така че, за да няма пренебрегнати, предлагам да се подкарат по реда си: Бойко Борисов, Сергей Станишев, Лютви Местан, Волен Сидеров и др. Въобще знайни и незнайни политически кандидати, за които ще се сетят услужливите редактори от БНТ1!

И пак с любимата ми илюстрация - въпроси на водещите. „Как от инспектор в ГДБОП прескочихте в средновековието?" Упоена от собствената си находчивост пита Ани от БНТ1 актьора Пламен Манасиев.
Девойко, че те на това ги учат в НАТФИЗ и това е професията на актьора. Да се превъплъщава. Липсата на грамотност и знания, която трещи от екрана при недоразуменията Ани и Даниел, се показа и в този разговор, за премиерата на „Парижката Света Богородица" в Театър „София". Какво по-добро от това да оставиш приказливата Лили Абаджиева да си разказва, а ние да кимаме умно? Е зададохме ли въпрос към актьора? Да, ама че той отговори за секунди - нищо! Отчете се човекът, но и не обясни много хубаво как прескача в средновековието, така че му стига толкова!

Разсъждавайки за тази двойка от „Денят започва с култура", веднага противопоставям Георги Ангелов и „История б.г." по БНТ1. Чудесен формат, измислен много елегантно и поверен в ръцете (за първи път, дано не за последен) на Георги Ангелов, а не на вечния Андрей Захариев, набеден, че може и знае всичко. Темата за българските референдуми беше изнесена брилянтно, подкрепена с картина (режисьор Дамян Петров) от богатия фонд на БНТ. Хубаво е, че има поне нещо такова на националния екран, че да си вземем въздух от чалга и тъпи смешки!

Спомням си, че преди много, много години бях чувала от родителите си смешка. Какво значи македонска семейна снимка? Ами какво - той седнал, а тя права. Е тази гледка ни поднася всяка вечер БНТ1 в най-гледаното си време „По света и у нас". Не е знайно за нас, клетите зрители, кой е авторът на фундаменталния кадър, но водещата в кадър обяснява права на него - седнал, едни важни неща! Доста нелицеприятно, нали? Еманципацията е отдавна извоювана, а времето на суфражетките - отминало!
Странно е, че на фона на всичко видимо се тръби за високия рейтинг на БНТ1. На какво се базира, освен на автохвалебствията? Ами измислете нещо бе, телевизионни мозъци!

„Под прикритие" е шедьовърът, който трябва да ни радва всяка неделя! Така ли е? Апотеозът на бандитите и химнът за лошите момчета едва ли е най-доброто, особено като не е в ръцете на Скорсезе, Копола или Бриан де Палма? Този привлекателен и авантюристичен живот се копира бързо и последиците са видими. Творци, защо убихте чудесната Койна Русева, а ни оставихте некадърното момченце под прикритие? За голямо съжаление то не е и под прикритие и неможенето му си личи отвсякъде!

Разсъждавайки за „Под прикритие", си спомних помпозното предаване „Кастинг". Миналата година то гърмеше от екрана на телевизията откривателка. Шоуто вървеше като тържествена оратория под палката на госпожица Шишманова. Примамката в това предаване беше, че победителят ще получи роля в сериала „Под прикритие". Въпреки тържественото обещание до роля не се стигна, а и едва ли някой си спомня победителя или победителката. Но май някой взе едни добри пари. То не беше жури, то не бяха ментори, учители, сценки, водещи...
Г-ца Шишманова, вдъхновителката на голямото изкуство по БНТ1, си зарадва душата с това предаване, само че не бръкна в собствения си джоб за масрафите, а в нашия! Разградската интелектуалка, а и по незнайни обстоятелства и програмна директорка на телевизията майка, чудесно се справя с девиза „моето си е мое, а чуждото - наше"! Чудя се докога Вяра Анкова ще я търпи на тоя пост?!

Е, какво стана с шумно рекламирания „Кастинг"? Който има спомени или знае нещо - да ми пише! Ще ми бъде любопитно, а и на вас, драги зрители.
Чакаме, пък да видим!

 


Вашето име:
Коментар:
Изберете аватар:

Без аватар


Публикувай
КОМЕНТАРИ добави коментар
Вашето име:
Коментар:
Изберете аватар:

Без аватар


Публикувай

Предложение

Да се създаде Министерство на телевизията. Изрично условие - Алис да бъде едновременно министър и шеф на БНТ. Тя ще изстреля нещата във въздуха. Ще има строги изисквания за състава. Никакви госпожици и госпожи. Само баби, с поне едно внуче. Задължително софийско жителство. Никакъв Разград ! Сериали само на Скорсезе ! Разпределянето на бюджета по предавания - само с референдум. Парите са на народа. Той трябва да реши, а не някакви си там госпожици.

31.01.2013 01:40:42

Фен на Под прикритие

Не знам от къде сте я намерили тая бабка, но не гледа внимателно Под прикритие. Победителят от Кастинг участва в епизозична роля в първите серии на новия сезон. Играеше в затвора. Бабето поне можеше да си чекне инфото.

29.01.2013 19:29:03

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
реклама
реклама

Материалите във www.vsekiden.com са авторски. При цитиране на части от текстове и при използване на цели текстове позоваването е задължително.

Copyright © 2002 - 2013 Vsekiden.com Всички права запазени.