Прославяме Св. Неделя и всички български светци

07.07.2013 09:56   0   17723  

Влезте във Вашия профил за да ползвате тази функция.
Ако нямате профил, направете си тук

Автор: Vsekiden.com

Прославяме Св. Неделя и всички български светци

Православната ни църква прославя днес Света Великомъченица Неделя. Празникът съвпада с Неделята на всички български светци.

Във всички епархии на Българската православна църква се отслужва празнична света литургия. А храмов празник има митрополитската катедрала на София „Света Неделя". Там Негово светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит оглавява Божествена света литургия.

Неделя или Кириакия е една от най-тачените от българите светица и великомъченица. По време на царуването на Асеневци (12-13 век) мощите на светицата са пренесени в престолнината Търново. По-късно св. Евтимий, Патриарх Търновски написва „Похвала на светата великомъченица Неделя".

Според преданията, описани и от Св. патриарх Евтимий Св. Неделя е родена в Мала Азия и била дългоочакваното дете, което дошло в отговор на молитвите на родителите й Доротей и Евсевия. Още в ранно детство тя била възпитана в Христовите истини и съвсем млада решила да посвети живота си на Бог.

Това било времето на император Диоклетиан, на гонения и жестока разправа с християните. Те били преследвани, затваряни в тъмници, заточавани или насила били карани да се отрекат от вярата си.

Света Неделя била хвърлена в тъмница и подложена на мъчения, а родителите й заточени в град Милетин. Чудното оздравяване на раните й, както и отказът на светицата да се поклони на езическите идоли, накарали властите да я осъдят на смърт.

На лобното място след молитва Св. Неделя предала духа си на Бог, преди да бъде изпълнена присъдата - 7 юли 289 г. Починала на 22 години, но както пише св. Евтимий - "Умирайки в кратко време, тя изпълни години дълги, защото душата ѝ Господна беше удовлетворена, чистота - доволно голяма, подвизите достатъчни..."

Все по- малко са жените, които носят името Неделя и Недялка, но днес те имат имен ден. Именници са още Неда, Недко и Недьо.

Църквата ни отбелязва днес и Неделя на всички български светии. Денят се чества във втората неделя след Петдесетница и в него се отдава почит към всички исторически личности, живели по българските земи, които са канонизирани за светци. Те са се отличавали с благочестив живот, изповядвали са в пълнота Христовата вяра, били са хора на вярата и духа и всеки с делата си е заздравявал спойката между църква, народ и държава.

 

 

 


Вашето име:
Коментар:
Изберете аватар:

Без аватар


Публикувай
КОМЕНТАРИ добави коментар
Вашето име:
Коментар:
Изберете аватар:

Без аватар


Публикувай
ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
реклама
реклама

Материалите във www.vsekiden.com са авторски. При цитиране на части от текстове и при използване на цели текстове позоваването е задължително.

Copyright © 2002 - 2013 Vsekiden.com Всички права запазени.