Ирански съд наказа със смърт чрез камъни девет души

21.07.2008 11:49   0   49478  

Влезте във Вашия профил за да ползвате тази функция.
Ако нямате профил, направете си тук

Автор: Vsekiden.com

Ирански съд наказа със смърт чрез камъни девет души

Осем жени и един мъж, обвинени в прелюбодейство, бяха признати за виновни от Ирански съд. Наказанието, което ги очаква е да бъдат убити с камъни, предаде агенция Еуропа Прес, позовавайки се на информация, предоставена от адвокатите на осъдените. Жените, които са на възраст между 27 и 43 години, са обвинени в проституция, кръвосмешение и изневяра. 50-годишен мъж, който е професор по музика, е осъден, защото е имал връзка със своя студентка.

“8 жени и един мъж бяха осъдени за прелюбодейство, но нито един от процесите не воден адекватно”, заяви Шади Садр, адвокат и активистка в защита на правата на жените.

Шестима от деветимата са обвинени въз основа само на решение на съдиите, без да има свидетели и в отсъствие на адвокатите им при даването на признание, твърди Садр.

“Присъдите им за потвърдени и те може да бъдат екзекутирани всеки момент”, заяви тя пред репортери в Техеран. “Опитваме се за спрем изпълнението на присъдите. Искаме да внесем поправки в наказателното законодателство на страната, в което се предвижда убийство с камъни.”

Според ислямските закони, които действат в Иран, прелюбодеянието е сериозно престъпление, което подлежи на наказание чрез убийство с камъни. Мъжете се закопават до кръста, а жените – до врата и след това по тях се хвърлят камъни, докато настъпи смъртта на осъдените.

Публичните екзекуции в страната са нещо обичайно. Убиването с камъни е широко прилагано в първите години след Ислямската революция в Иран през 1979 г. Последната екзекуция с камъни бе миналата година, което стана повод за редица критики от страна на международни правозащитни организации, ЕС и ООН.


Вашето име:
Коментар:
Изберете аватар:

Без аватар


Публикувай
КОМЕНТАРИ добави коментар
Вашето име:
Коментар:
Изберете аватар:

Без аватар


Публикувай
ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
реклама
реклама

Материалите във www.vsekiden.com са авторски. При цитиране на части от текстове и при използване на цели текстове позоваването е задължително.

Copyright © 2002 - 2013 Vsekiden.com Всички права запазени.