Димитър Недков:

24.10.2008 13:56   0   54053  

Влезте във Вашия профил за да ползвате тази функция.
Ако нямате профил, направете си тук

Автор: Калина Томова

Димитър Недков:

Димитър Недков е един от хората, които публично са признавали принадлежността си към Свободното зидарство. Бил е Велик оратор на една от ложите. Днес предпочита да бъде представян като изследовател на масонството и автор на няколко книги за него.

Г-н Недков, има ли практика масонската ложа да разкрива членовете си дори след смъртта им?

Не.

Т.е. ако ви попитам дали Ахмед Емин е бил масон, вие няма да ми отговорите или ще ме излъжете?

Вижте, принципът е много сложен. Масонството е личен избор на човека, лично самоопределяне. Затова е прието всеки да може да казва само на себе си.

Но в момента сме залети от противоречиви твърдения относно принадлежността на Емин към масонството, на кое да вярваме?

Всеки, който се появява по медиите и говори нещо, има различна мотивация. На кого може да се вярва е много относително. Но моето лично мнение е, че това дали е бил, или не е бил масон, няма нищо общо със съдбата, която е сполетяла Ахмед Емин.

Каква е мотивацията на тези, които казват, че е бил масон?

Масонството е удобно понятие за оправдаване на какво ли не. Това е било в продължение на стотици години. В някакъв вестник прочетох, че в дома му са намерили белези, подсказващи принадлежността му към масонска ложа.

Вие лично познавахте ли Ахмед Емин?

Не, но е невъзможно аз да познавам всички. В България има поне 5 формирования, които претендират да са Велики ложи, има поне 6-7 вида масонски ритуали. По света има 119 масонски системи, които функционират от няколко века. Така че, ако Ахмед Емин е масон, го познават само хората, които са били в една ложа с него.

Някое от тези всички масонски течения проповядва ли, или да го наречем с полицейския термин – подстрекава ли към самоубийство?

Масонството е философска доктрина, то не е религиозно понятие и не се занимава с тези неща.

Има ли ритуали, които биха провокирали членовете на братството да сложат край на живота си?

Няма такова нещо. Много често хората бъркат масонството със сектантството, а то няма нищо общо с тях.

Смятате ли, че човек като Ахмед Емин би бил интересен за масоните и те биха го поканили в ложата?

По принцип има определени изисквания по приема на личности за масони. Преди всичко човекът трябва да е в зряла възраст, да бъде изграден като характер и личност, да има своя път в живота, да е доказан като принципен и честен човек... такива елементарни неща, които са условия за прием в каквато и да е организация.

Позициите му в ДПС и близките му отношения с Ахмед Доган не го ли правят също интересен обект за “вербуване”?

Не. Масонството не се занимава с политически, религиозни и икономически въпроси. Това е едно сдружение с идеална цел, което се занимава с нравствени тематики. Във всички видове масонски системи не се прави разлика между вероизповедание на човека, политическите му пристрастия, неговото благосъстояние, цвета на кожата му и т.н. В масонските ложи е канонично забранено да се говори по верски и политически въпроси – т.е. по нещата, които разделят хората.

Интересно за какво разговаряте в такъв случай?

Това е много сложен въпрос. Темите не са публично достояние и няма как да бъдат.

В общественото съзнание се е наложило мнението, че масоните имат точно политически и икономически интереси и тайните им общества движат световните процеси...

Масонството е нещо, което е участвало в развитието на човешката организация, а не в нейното разрушаване. Примери за това колкото искате, само вижте кои световни личности са били масони.

Точно затова ви питам – политическото битие на Емин прави ли го интересен за масоните?

Не, политическото битие няма никакво отношение.

А с какво би могъл да е интересен?

По принцип в масонството не само те канят за член. Ако сам проявяваш интерес и желание, има начини и механизми, по които можеш да се самопредложиш.

С какви мотиви се самопредлагат хората? Може би им се дава възможност да се облагодетелстват?

По никакъв начин не могат да се облагодетелстват, защото това не е организация, която преследва материални интереси, за да може после да разпределя определени блага. В масонството се дава, не се взема. Мога да посоча следния пример – всички обществени клиники за очни заболявания в САЩ от поне 100 години се издържат от масонските организации. Това си е едно типично сдружение с идеална цел.

Ще хвърли ли смъртта на Емин сянка върху масонските ложи?

Не.

Евентуални проверки, провокирани от този случай, могат ли да открият някакви нередности?

Всичко може да се предполага. Това си е работа на специализираните органи.

Вие имате ли своя версия за случая с Емин? Вярвате ли, че е самоубийство? Мислите ли, че нещо остава скрито?

Аз лично се старая да не си изграждам окончателно мнение поне докато не се извадят очевадни доказателства. В случая причините могат да бъдат и дълбоко личностни, и свързани с деловия живот на човека. Могат да бъдат и много странни, могат да бъдат и комплекс от редица неща. В това динамично време, в което най-разпространената болест са депресиите, всичко е възможно.

Сред комплексните причини, може ли да причислим масонството?

Не, то няма как да бъде. То е все едно да кажем: той е член на клуба на алпинистите и затова се е самоубил. Същата работа е и с масонската ложа.


Вашето име:
Коментар:
Изберете аватар:

Без аватар


Публикувай
КОМЕНТАРИ добави коментар
Вашето име:
Коментар:
Изберете аватар:

Без аватар


Публикувай
ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
реклама
реклама

Материалите във www.vsekiden.com са авторски. При цитиране на части от текстове и при използване на цели текстове позоваването е задължително.

Copyright © 2002 - 2013 Vsekiden.com Всички права запазени.