Румен Данов:

05.12.2008 14:42   0   25755  

Влезте във Вашия профил за да ползвате тази функция.
Ако нямате профил, направете си тук

Автор: Валерия Йонкова

Румен Данов:

Румен Данов е един от основателите на СДС. Икономист и журналист. Бивш депутат от Великото Народно събрание, съветник по сигурността на президента Желю Желев. Бивш председател на комисията по досиетата и експредседател на Либерален съюз.

Г-н Данов, вие сте един от основателите на СДС. Каква според вас е равносметката на съюза за 19-ия му рожден ден? Чувства ли се носталгия?

Носталгията е нормално явление, когато минава времето. Колкото повече напредва, толкова повече е носталгията, особено за тези, които са преживели раждането на СДС.

СДС отдавна се насочи към по-прагматична изява, каузата избледня. Внезапно сега новите кандидатите за лидери на партията се опитват да я възкресят, търсят старите емоции, отправят се послания към хората от митингите...

В това няма нищо лошо, стига да могат да пробудят такива чувства сред хората, което на мен ми се струва много малко вероятно. Да пробудят същите емоции, идеализъм... Да повторя, не ми се струва много вероятно в днешно време. Но е добре да се събуди очевидно заспалата гражданска активност у хората. Проблемът за мен е, че все пак СДС не биваше да влиза в своята вече 20- годишнина с чак толкова голям брой кандидати за лидери. Това създава доста неуютна състезателна ситуация. Просто е подменена съблазнителната идея за широка демокрация с чисто организационната задача на една партия да избира линии, политики, а да не избира личности. Защото когато избираш между 8 или 10 състезателни коня е различно. Една политическа организация не може да си позволи лукса да избира личности, тя трябва да има за цел политическа линия, програма. Не може да има 6-8-9 политически програми.

А сред тези “състезателни коне”, както се изразихте, ще има ли такъв, който да изведе СДС от изолацията, в която изпадна?

А, това е труден въпрос. Много трудна задача, не знам дали изобщо някой си я поставя. По-скоро бих си представил и бих приветствал позицията на СДС да активира процес на обединяване и организиране на всички демократично мислещи хора, или на по-голямата част и да търси тяхно представителство по всякакъв възможен начин.

Вие сте привърженик на пътя към обединението на десните сили?

Винаги съм бил привърженик на идеята за синхронност, и ако щете и режисура в отделните политически прояви. В самото начало беше ясно, че СДС като такава широка, пъстра дъга от всякакви политически линии и личности не може да просъществува дълго. Но синхронът в общите действия не само беше задължителен, но жизнено необходим за България.

Но може ли да се получи хомогенна смес между всички малки партии, на които се раздроби СДС?

Не, вижте, не знам дали може да се получи хомогенност. Сигурен съм ,че трябва да се опита. Дали трябва всички малки партийки да се събират? И аз съм бил лидер на такава малка партия. Но да не изброяваме всички възможни регистрации в законника на България. Друго е важното – трябва да се търси нова формула, нова събитийност. Но чак всички малки да бъдат привиквани под знамената, или пък да бъдат търсени стари муцуни за малко идеалистичен романтизъм, също не е най-удачната формула.

Имате предвид Александър Йорданов ли?

Относно него не искам да влизам в детайли, но все ми се струва, че бъдещият лидер на СДС трябва да бъде ново лице.

А мислите, ли, че СДС днес е носител на каузата на демократичните идеи?

Има все още някакъв шанс, според мен. Но тълкувайте и личната ми носталгия и пристрастност. Все ми се струва, че няма какво друго, което да е оцеляло. Включително и новата структура на Иван Костов, която разбира се, не бива да бъде подценявана и не бива да бъде изолирана.

Смятате ли, че е възможно истинско обединение между СДС и ДСБ преди изборите?

Вижте, за тези, които си спомнят, ще кажа – ние преживяхме подобни събития през 1991 г. Заради това разцепление и тази междуличностна крамола онова СДС, което е вече на 19 г., загуби някъде около 10 % акумулирани гласоподаватели през 91 г. Тогава СДС се яви в две представителства – СДС и СДС –център. В СДС център бяха социалдемократи, земеделци и др. организации от първоначалното СДС, които не влязоха за съвсем малко, за няколко десети. Ако те бяха влезли тогава, или ако играеха заедно, акумулираното СДС щеше да получи повече от 50 %, щеше да управлява самостоятелно и нямаше да има нужда от “подкрепата” на ДПС. Знаете какво се случи след първата година и съдбата на България можеше днес да е различна. Включително Сашо Йорданов, който днес претендира да бъде обединител на многото СДС-та, има своята роля за тогавашните събития.

Какво според вас ще се случи сега, при идващите парламентарни избори с десните сили, със СДС?

Аз не съм в кипежа. Не бива да давам прогнози. Много ми се ще да се получи нещо обединено и представително, което да привлече и да даде кураж на избирателите.А те са разочаровани, уморени, омерзени.

Ще празнуват ли заедно десните 20-годишния рожден ден на СДС?

Не знам дали, но ние ще празнуваме. Обадете ми се след няколко месеца, ще има интересни новини.


Вашето име:
Коментар:
Изберете аватар:

Без аватар


Публикувай
КОМЕНТАРИ добави коментар
Вашето име:
Коментар:
Изберете аватар:

Без аватар


Публикувай
ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
реклама
реклама

Материалите във www.vsekiden.com са авторски. При цитиране на части от текстове и при използване на цели текстове позоваването е задължително.

Copyright © 2002 - 2013 Vsekiden.com Всички права запазени.