“Глобул” праща мутри заради дребни дългове

26.10.2009 13:20   3   117038  

Влезте във Вашия профил за да ползвате тази функция.
Ако нямате профил, направете си тук

Автор: Vsekiden.com

“Глобул” праща мутри заради дребни дългове

Българският мобилен оператор “Глобул” е предприел кампания за събирането на дългове, научи “Всеки ден”. От компанията “Космо България Мобайл” ЕАД, държаща бранда “Глобул”, са наели фирма “СГ Груп” ООД, която събира пари от абонатите, които не са си платили в необходимите срокове. На пръв поглед всичко е съвсем в реда на нещата, но се оказва, че не е съвсем така.

Читатели сигнализираха, че от въпросната фирма “СГ Груп” ООД, която влиза в ролята на лихвар, разпространяват писма дори до длъжници на дребни суми от порядъка на 30 до 50 лева. Търсенията са най-вече към бивши абонати на компанията. Още по-любопитно е, че сумите се дължат за много стари периоди от време, разтегливо посечени като времето от 2001–2007 година. Парадоксалното е, че в който й да е клон на касите на “Глобул” няма информация за сметки по-стари от година на сам.

В уведомителните писма, изпратени до длъжниците, от фирмата “СГ Груп” ООД заплашват, че ако бившите абонати не изплатят дължимото, ги грози среща със съда. След като получат уведомителното писмо, ако не предприемат мерки в едноседмичен срок, пък на адресите на хората пристига мъж, който се представя за куриер и отново уведомява за дългове към “Глобул”. Според пострадалите граждани, мъжът е меко казано куриер, а по-скоро приличал на силов спортист или казано с други думи – мутра.

Прийомите на фирмата-лихвар, по всички личи, са заимствани от годините в зората на демокрацията, когато представители на силовите групировки респектираха с подобни методи и тон длъжниците си, коментираха наши читатели. Потърсени за коментар, от “Отдел връзки с обществеността” на “Глобул” потвърдиха, че работят със фирмата “СГ Груп” ООД и тя действително събира дължимото от закъснели платци. Позицията, изразена от пиарите, е, че дори да дължат 50 стотинки, “Глобул” ще ги гони до дупка, защото това са си техни пари и те си ги искат.

Остава открит въпросът обаче как се притискат хора, основно бивши абонати на компанията, да плащат такива дребни суми и то за период ,надхвълящ петгодишния срок на давност. Интересно е и на какво основание заплашват длъжниците си със съд и то за суми до 50 лева. На тези въпроси от пиар-отдела отговориха, че разполагат с добри юристи и всъщност към дължимата дребна сума през годините начисляват лихва. Така пък е възможно в съда да бъде образувано дело. От “Глобул” обаче не успяха да обяснят защо кампанията им е насочена основно към бивши техни абонати, както и какви са им доказателствата, че подписаните договори са автентични, а не се касае за измама с лични данни.

Опитни юристи съветват гражданите да не се поддават на подобни заплахи със съд, както и да проверят дали в действителност някога са подписвали договор и преди колко години е било това. Също така е необходимо да се внимава при подписването на всеки договор, тъй като в отделни части от него е възможно впоследствие да възникнат проблеми, които се разрешават единствено в съда.

Така например от “Глобул” обясняват на абонатите си, че тяхната система автоматично праща съобщения, ако се дължи сума по сметката на абоната. Дори и сим-картата да не се ползва, това нямало никакво значение, тъй като ако сте на абонаментен договор, отново може да натрупате сметка.


Вашето име:
Коментар:
Изберете аватар:

Без аватар


Публикувай
КОМЕНТАРИ добави коментар
Вашето име:
Коментар:
Изберете аватар:

Без аватар


Публикувай

Joe

Dejstviqta sa nezakonni vikajte policiq.

10.05.2013 12:21:21

Сос

Мутри!!!

29.12.2012 18:10:15

една от многото

не ползвам картата повече от 5 години.след като приключих договора с тях и им се издължих до стотинка ,сега се ооказва че отново дължа същата сума,че ис лихви.пращат ми писма от събирачески фирми,ще ме съдели,ще изземвали имущество,това е гавра с народа.не стига че им плащаш грешни пари ами искат и още веднъж да ги вземат.пълен абсурд.

29.12.2012 18:10:15

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
реклама
реклама

Материалите във www.vsekiden.com са авторски. При цитиране на части от текстове и при използване на цели текстове позоваването е задължително.

Copyright © 2002 - 2013 Vsekiden.com Всички права запазени.