Официално: Близо 27 хиляди са полицаите в България

19.01.2010 13:05   3   101145  

Влезте във Вашия профил за да ползвате тази функция.
Ако нямате профил, направете си тук

Автор: Vsekiden.com

Официално: Близо 27 хиляди са полицаите в България

26 861 са служителите на МВР с полицейски правомощия в България, стана ясно днес на Конференция “Какво не знаем за МВР”, организирана от Институт “Отворено общество”, Програма “Достъп до информация” и вътрешното министерство. За първи път бяха представени данни за структурата, щата и броя служители във ведомството, като досега това беше класифицирана информация. Данните ще бъдат предоставени на Евростат, където досега такива за България не можеха да се намерят. Единствените дирекции, които няма да бъдат разсекретявани по законови причини, са СДОТО и ГДБОП.

Общо щатът на МВР е 61 170, като 55 052 са заетите бройки. Така на 100 хил. души се падат по 352-ма полицаи, като по този параметър страната ни гони Германия с 324 полицейски служители, Испания – с 475, Унгария – 425 и Австрия – с 362. Според изпълнителния директор на Институт “Отворено общество” Георги Стойчев българското МВР се е превърнало в шампион по липса на доверие и прозрачност сред европейските страни. Това бе потвърдено и от вътрешния министър Цветан Цветанов, който посочи, че “пълната непрозрачност” в МВР през последните години е създала условия за грешни тълкувания за щата на ведомството. Цветанов заяви, че системата не бива да “се свива в черупката на секретността”, а съставът на МВР досега е бил “табу”.

Директорът на правната програма в “Отворено общество” Иванка Иванова заяви, че въпреки същественото увеличение на бюджета на МВР през последните 10 години доверието в полицията остава на критично ниски нива. Едва 25% от българите имат доверие в системата за сигурност, като средно в Европа този процент е 63. Според Иванова доверието в полицията в Европа е толкова по-голямо, колкото повече информацията е достъпна публично. Според нея мит е, че ако МВР разкрие информация относно структурата си, това ще улесни организираната престъпност.

В Главна дирекция “Гражданска защита” щатовете са 1768, в “Гранична полиция” – 7077, в “Досъдебно производство”- 112, в “Криминална полиция” – 448, в “Охранителна полиция” – 2847.

Вътрешният министър каза още, че се предвижда съкращение на незаетите щатни бройки в министерството, които не са финансово обезпечени. Няма да има съкращение на редови състав от МВР. По думите на Цветанов, до момента се е смятало, че проблемите в престъпността ще бъдат решени с увеличаване на щата на вътрешното министерство. Към момента тенденцията е съставът на министерството да не бъде увеличаван, каза още Цветанов.


Вашето име:
Коментар:
Изберете аватар:

Без аватар


Публикувай
КОМЕНТАРИ добави коментар
Вашето име:
Коментар:
Изберете аватар:

Без аватар


Публикувай

Тази статия е пълна боза-или е преписана от някоя доста стара публикация,или автора е доста невеж и е срамота да се нарича журналист!

24.11.2013 09:29:36

баси

дядо мраз на власт! каква гражданска защита ?нея я няма от 4 год!какви са тези глупости! малоумници!

21.11.2013 23:47:10

morsko oko

С това напускане, с този недостиг на хора , техника, с тези заплати сми за никъде

21.11.2013 23:31:00

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
реклама
реклама

Материалите във www.vsekiden.com са авторски. При цитиране на части от текстове и при използване на цели текстове позоваването е задължително.

Copyright © 2002 - 2013 Vsekiden.com Всички права запазени.