Отец Божидар Главев – бивш китарист на група “Ахат”:

22.04.2010 12:11   3   91193  

Влезте във Вашия профил за да ползвате тази функция.
Ако нямате профил, направете си тук

Автор: Яна Донева

Отец Божидар Главев – бивш китарист на група “Ахат”:

Той е човекът, измислил в края на 80-те най-великата БГ рок песен "Черната овца", на която хиляди фенове и днес изпадат в транс. Божидар Главев е бивш китарист на група "Ахат", а понастоящем свещеник. През 1997-ма се отказва от музиката и светския живот, завършва Семинарията, а после и Духовната академия и се врича във вярност на Бога. В момента отец Главев служи в храмовете на село Горица и град Каблешково, близо до Бургас. От скоро създаде и сайт, чието име е "Бъди верен", в който се обявява против модернизацията на Българската православна църква и икуменизма- движение, което се стреми към обединение на всички християнски църкви.

Отец Главев, какво може да накара един известен рок музикант да се откаже от светския живот и да се отдаде на църквата?

Сериозните недостатъци в рок музиката като идеологическо течение. Рок бунтът е твърде ограничен и недостатъчен- той заявява проблема, но не дава решение и така човек попада в омагьосан кръг.

Но песента “Черната овца” е повече от бунт- превърна се в химн на няколко рок поколения у нас- дори и това ли не ви накара да размислите?

Точно това е проблемът, че достигаш някакъв успех и вместо да си доволен, да си изцяло удовлетворен виждаш, че нещо не достига. Посланието: “Аз не мога да съм като вас, никой не посмя да чуе моя глас”, звучи приятно, но човек си задава въпроса: Добре де, а къде е решението на проблема? И аз това решение го намерих в православната вяра. Разбрах, че Господ, когато липсва в душата тя е неудовлетворена, тя го търси интуитивно, или както казва един християнски учител от древността - Тертулиан: "Душата по природа е християнка”. Може всичко да придобиеш на този свят- слава, богатство, влияние....познавам такива хора, но виждам, че не са щастливи.

Но пък вашето отдръпване от музиката може да се изтълкува като бягство от реалността?

Точно такъв упрек не съм получавал, а това, че не използвам своето минало, за да привлека младите към църквата. Повечето хора си мислят: "Ето, вижте бившия рокаджия, който се покайва, насочва се към вярата и изведнъж повежда хиляди млади към църквата ....."- това е утопия. Не се получава така. Обръщането на човешката душа към Бога е голяма тайна и не става механично.

Имали ли сте моменти на колебание?

Да, в израстването и вярата, защото ти става ясно, че трябва да се откажеш от хиляди неща. Христос се е жертвал за нас и не можеш ти да вървиш след него без да се откажеш от този вреден багаж, който си носил. Не може без саможертва- просто така да повярваме, без да променим себе си, не става.

Т.е. вие сте изтрили всички звездни моменти от съзнанието си - екзалтираната публика, аплодисментите, феновете...?

Не, спомените си ги имам, но тук говорим за друго битие. Не се занимавам с музика, от години не свиря на китара, не слушам рок – просто съм се насочил към друг тип духовност. Не може да се върнеш към това, което си отхвърлил.

Но протодякон Любомир Братоев от София, ходи по рок концерти, кара мотор - успешно съчетава духовно и светско, което означава, че нещата са съвместими...

Това, че някой го съчетава не бива да ни заблуждава, че едното не пречи на другото. Хората, които го правят поругават свещения сан, който са приели и вярата куца. Все едно да проповядва на рокаджиите за Христос, а в църквата да прокламира идеалите на рок музиката.....категорично е недопустимо. Какво ще прави един свещеник на метъл концерт!? Това са някакви безумства!

Но нали се казва, че талантливите хора са докоснати от Господ, значи музиката е дар Божи и се предполага, че няма нищо лошо в това да отидеш на концерт, и след това да изнесеш служба в църквата?

Не е така. Бил съм рок музикант и мога да ви уверя, че духът който вдъхновява създаването на една рок песен и духът, който вдъхновява свещеника за служение категорично нямат нищо общо- те са противоположни. Вдъхновението в рок музиката е от нечиста сила. Намирал съм се под подобни влияния, когато съм писал такива песни и открито заявявам, че това няма нищо общо с Господ.

Това означава ли, че не поддържате връзка с музикантите от “Ахат“?

Чуваме се от време на време, но за съжаление трудно намираме общи теми за разговор, защото водим различен начин на живот, към различни неща се стремим... Целта на съществуването на всеки един от нас е различна- разминаваме се доста. Това ще отговори и на въпроса ви дали съм ходил на техни концерти.

Техните концерти са пълни, но не можем да отречем, че и в църквите не липсват хора, особено на големи празници - по-вярващи ли станахме?

Да, безспорно църквите са пълни, но като видим как се държат в тях българите веднага става ясно, че не са много вярващи. Иначе вярват в суеверия, врачки и други такива, но моите наблюдения са, че не познават вярата, в която са кръстени, а това е основна наша грижа. Но за целта е нужен диалог, защото ние колкото и да се опитваме да правим нещо, хората като не идват на църква нищо не се получава. Православната църква не може да досажда, да прави нещо на сила- такива методи нямаме.

Ама дали точно това не е проблемът, че църквата ни не е достатъчно активна, не взима отношение по основни обществени проблеми...

Тези упреци идват от хора, които нямат представа какво точно трябва да прави църквата. Нека първо се научим какво е Православието, какви функции е вложил Господ в неговите недра и след това да имаме претенции и да даваме оценки.

Но от друга страна се оказва, че това не пречи на църквата да заклеймява музикални събития и певци, като скандалът с концерта на Мадона и "връзката" му с трагедията в Охридското езеро .....

Да, помня случая с митрополит Николай и Мадона, но трябва да заявя, че всичко беше тотално изкривено от медиите. Той беше попитан дали има връзка между концерта на Мадона и загиналите в Охридското езеро, и съвсем в православен дух каза, че тези бедствия и изпитания, които Господ ни изпраща, винаги са с цел да се види, че не сме вечни на този свят, да се обърнем повече към Бог – неща, които бяха интерпретирани погрешно. Обществото се плаши от факта, че Господ може да се намеси в живота ни, да ни разтърси и затова реагира остро. Хората не обичат това да им се напомня, особено от духовно лице.

Същото това духовно лице обаче е обект на лека подигравка в една тв реклама на салам - защо църквата не реагира срещу това?

Църквата не е реагирала, защото тя няма навика да бъде на всяка манджа мерудия. Ако все пак трябва да се осъждат подобни изявления, то много български класици трябва да попаднат под ударите й, защото при Елин Пелин, дори при Иван Вазов свещеникът е представен като недобросъвестен, подластен на всевъзможни страсти. Безспорно това го има не само в литературата, но и в живота, но там присъства и другото, а то не е обект на описание. Къде е съвестният духовник в българската литература? Ами, няма го! Вътре изобилства с образи, като този в рекламата- именно тази едностранчивост е лоша и опасна.

Това ли е причината младите днес да не са особено вярващи и как ще ги върнете в църквата - може би, ако стане по-атрактивна?

В никакъв случай не бива да я правим такава, защото ако стане ще изменим на образа на църквата, който е даден от самия Спасител. Може да я направим по-разбираема, но не и атрактивна.

Това не доказва ли донякъде твърдението, че когато вярата се превърне в религия се изражда?

Вярата е свързана с религията, защото едното е функция на другото. Това са едни модерни възгледи, според които човек може да вярва без да принадлежи към дадена църква и да изпълнява някакви религиозни обязаности ...няма примери обаче за такава вяра в историята на човечеството.

Отец Главев, ако можехте да върнете времето, същият избор ли щяхте да направите?

Ако мога да се върна в годините преди "Ахат" и "Черната овца", то съм категоричен, че не бих се занимавал с рок музика.


Вашето име:
Коментар:
Изберете аватар:

Без аватар


Публикувай
КОМЕНТАРИ добави коментар
Вашето име:
Коментар:
Изберете аватар:

Без аватар


Публикувай

Вайлет

Мъдро еинтервю. Бих се запознала с този човек

31.10.2015 21:50:40

Екатерина

Искрено и просветено вярващ човек, който носи кръста си и отстоява вярата си. Поздравявам го.

28.05.2015 21:42:10

Даниел

Вероотстъпник и предател на метъла. Жив и здрав да е и дано иде в рая при оня си там господ в който вярва толкова много, че зарязва и проклина таланта си, уж даден му от същия тоя господ. Тоя рай не е нашия рай. \m/

31.05.2013 18:16:01

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
реклама
реклама

Материалите във www.vsekiden.com са авторски. При цитиране на части от текстове и при използване на цели текстове позоваването е задължително.

Copyright © 2002 - 2013 Vsekiden.com Всички права запазени.